top of page

Prosjekt Honningfabrikken 2020

Vi bygger Norges, og kanskje til og med verdens mest høyteknologiske Honningfabrikk på Heier Gård - Hadeland. Her skal foredlingsprosessen av honning automatiseres og effektiviseres og hms for ansatte sikres.

Når Honningfabrikken kjører på full kapasitet, er målet å foredle 2,5 - 3 tonn honning om dagen. Dette skaper en ny næring der vi kan ta på oss leieslynging for andre birøktere.

Vår filosofi om å ta vare på natur, miljø og klima har vært viktig i planleggingsfasen. 
Vi jobber mot det mål at bygget skal bli klimanøytralt. Hvordan er det mulig?

Følg gjerne med på våre oppdateringer fra start til Honningfabrikken står klar til bruk. 

11.06.20

Nå har det skjedd mye spennende siden sist. Vi ser nå at vårt underverk begynner å ta form. Blikk & Takservice har nå fullført legging av taket. Ferdig kappede stålplater ble heist opp og montert i rask takt. De hvite vindskiene gjorde seg veldig godt på bygget, nå ser vi at bygget smelter godt inn på tunet. 

 

I uke 23 begynte arbeidet med å sette opp reisverket for ytterveggene og de innvendige veggene, og under ledelse av snekker Ole Heier gikk det raskere enn forventet. Pappa/svigerfar har full kontroll og må av og til berolige den nervøse birøkteren om at tidsskjema ikke sprekker. 

 

Ute i bigårdene er det full aktivitet og vår viktigste trekk kilde gjennom året, nemlig villbringebær, blomstrer nå. Om 3 uker er det over og da er det tid for å høste inn honningen.

 

Det er veldig spennende og vi gleder oss over å følge i Alexanders pappas fotspor. Han var blant de første i Sverige som installerte et mindre solcelleanlegg på taket av sin villa i 1999. Nå tar vi det videre i Honningfabrikken. 

Taket på sørsiden er forberedt for solceller, mer nøyaktig 105 paneler som dekker 180 m2. Disse vil forsyne hele gården med strøm, estimert ca 30.000 kwh per år. Solcellene leveres via Carlsen & Sønn AS. 

Som en del av vår strategi om grønn omsorg er dette også et viktig klima- og bærekraftsmål vi har satt oss. Foredlingen av honningen når skattekassene ankommer fabrikken til det er ferdig tappet på glass blir gjort så egenprodusert strøm. Overskuddet bruker vi på resten av gården eller selger.

 

Alle materialvalg og smarte løsninger i Honningfabrikken er nøyaktig utvalgt for å få en så bærekraftig byggeprosess som mulig. Vi har for eksempel valgt tykkere vegger for å spare energiforbruket. I tillegg har vi valgt blåseisolasjon, noe som er både tidsbesparende, men inn minst er det betydelig mindre søppel ved installasjon. 

 

Visste du forresten at på New Zealand høster de manukahonning. Denne honningtypen er som lyng i konsistens. Klissete og veldig vanskelig å høste. I denne prosessen kreves det at man kjører honningrammene gjennom en honningløsner. Vi valgte derfor å investere i den beste honningløsneren som finnes i verden fra Peter Bouteljès selskap. Boutelje Production LtD har spesialisert seg på birøkterutstyr for proffe birøktere med høytflyvende ambisjoner. Når vi diskuterte dette med Peter sa det bare ”klikk”. I løpet av 3 uker har dette utrolig hyggelige og serviceinnstilte familieselskapet gjort alt i sin makt for å prioritere vår bestilling av den helautomatiske honningløsneren. Søndag 14. Juni sender de den til Frankfurt der den skal videre til WET therplate GMBH sin fabrikk i Willich utenfor Dusseldorf. 

Der skal WET gjøre de siste tilpasningene med løsneren til slyngelinjen før alt sendes opp til oss. Dette er logistikk- og ingeniørsjobb på høyeste nivå. Vi håper vi kan trykke på startknappen i uke 28. 

 

Vi er utrolig fornøyde med alle involverte parter og takker så langt, vi gleder oss til å presentere flere oppdateringer underveis. 

26.05.20

I uke 20 lot vi sålen herde mens tomten rundt fikk en polish. Det er planert og fylt på grus, anlagt en liten vei og parkering ved siden av bygget, strømlinjen er lagt ned i grunnen og det er ryddet opp i hagen etter vannrør ble skiftet. Vi har planlagt en liten oase i avslutning til bygget der biene vil trives godt. Dette blir presentert senere :)

I uke 21 kom stålet fra Andersen Blikk og Takservice. I planleggingsfasen vurderte vi både å bygge i stål og i tre. Vi valgte en kombinasjon, da vi ønsker tre utvendig. Det passer fint inn og harmonerer med andre bygg på gårdstunet vårt. Vi valgte stål som bærekonstruksjon, for å utnytte plassen maksimalt innvendig. Det gir også god 

lagringsplass på loftet. 

10.05.20

Det har skjedd mye de to siste ukene. Ringmuren ble støpt i uke 18, og i denne sitter festene til stålbuene som skal bære bygget. Ett lastebillass med isoporplater ble lagt ned. 4. mai fikk vi 15 cm snø, og dagen ble mindre produktiv. Dagen etter ble derimot 
1 km med varmesløyer og 3 tonn armering lagt ned. Torsdag i uke 19 ble plata støpt, og gulvet ble stålglattet. Betongen må nå herde en god stund før det skal legges epoxy.

Innimellom må beslutninger tas, og vi har endelig bestemt oss for type og farge på foldeporter og sandwichelementer. 

Tall for geeks:

  • 70 m3 betong

  • 12 betongbiler i skytteltrafikk fra Hønefoss til Heiertoppen

  • 15 cm dypt betongdekke

26.04.20

Denne uken er vann- og avløpsledning lagt ned, og høyden på tomten er på plass etter flere lass med stein og kult. Forskaling til ringmur er satt opp og vi ser nå hvor stort bygget faktisk blir.

20.04.20

07.04.20

Gravemaskin begynner å grave ut tomten
 

27.03.20

Det gamle skjulet på gården rives
 

13.03.20

Byggesøknad innvilges av kommunen
 

20.02.20

Innovasjon Norge meddeler at de ønsker å støtte bygging av Honningfabrikken

bottom of page